Több kérdés. Lefedettség, sávok, roaming, online admisztráció, válaszidő, stb. • Sziasztok,
  Lenne néhány kérdésem

  1. Lefedettség, annyit találtam, hogy Magyaországon ma(?) 60%-os. Tud vki egy térképet (vagy legalább egy nagyobb városokat felsoroló listát). Sehol nem találok ilyet. Szóval van-e más lehetőség, mint személyesen egy kütyüvel körbeutazni az országot, hogy megtudjam, hogy pl. ma 2019. márc. 11-én van-e NB-IOT lefedettség Debrecenben, Kazincbarcikán vagy Bödeházán ? Vagy ehhez az infohoz együtt kell sörözni a T-Systems csapattal? egyszerűen nem értem, hogy ez miért titok 2019-ben.

  2. Sávok. Annyit találtam, hogy B20-ast kell venni. Azt látom, hogy mely országok használják a B20-as sávot, jelenti-e ez azt is egyúttal, hogy az NB-IOT szolgáltatást is összes ilyen ország szolgáltatói ezen a sávon nyújtják / fogják nyújtani? Pontosítom a kérdést: ahol van / lesz NB-IOT szolgáltatás, ott kb. a 200-féle sávból ( https://www.frequencycheck.com/interfaces ) melyeket használják NB-IOT-ra? Pl. ha olyan kütyüt szeretnék gyártani, ami Kinában vagy az USA-ban is eladható, mely sávokat érdemes a B20-on kivűl nézni ?

  3. Ez a B20 ugyanaz a sáv, amin a 2G megy most? ...amit pár éven belül le fognak kapcsolni (hogy helyet csináljanak az 5G-nek) Vagy ezen a B20-ok sok ideig marad az NB-IOT és az 5G IOT dolgai majd egy teljesen új téma lesz ?

  4. Roaming. Ha a magyarszági T-Systemstől veszek egy előfizetést (SIM-et) az roamingol más országokban ? mondjuk az EU országaiban működik-e ma, mármint ahol van NB-IOT szolgáltatás, ill. később, ahol lesz.
   Mennyi a roaming adatforgalom felára ? Vonatkozik-e erre is az EU szabály, hogy nem lehet ennek felára az EU-n belül? Vagy ez nem 'lakossági szolgáltatás', ezért nincs ez a roaming szabály ?
   Gyakorlati kérdés: Fenyeget-e pl. az a veszély engem, mint a SIM kártya birtokosát hogy egy egyik ügyfelem mondjuk magával viszi a készülékemet Máltára vagy Izlandra, és onnatól 1450 Ft / byte tarifával számláz nekem a T-Systems, 10 perc alatt csődbe vive a kis cégünket 🙂 Kell-e ezzel foglalkoznom a host proci oldaláról (pl. hálózat nevének lekérdezése, stb)

  5. SIM kártyák kezelése, Van-e szolgáltatónak egy online admin felülete ahol az előfizetéseimet (akár több százat) kényelmesen tudok kezelni (SIM-et élesíteni, letiltani, adatforgalmat figyelni, roamingot engedélyezni/tiltani, stb. ) Anélkül mint ahogy ezt a M2M kommunikácóra használt hagyományos GSM előfizetéseinkkel tettük egykor:
   (SIM először telefonba berak, PIN kód-kérés letilt. ha bármi konfigurálás kell: kütyüt ügyféltől visszakér, SIM kártya kivesz, telefonba berak, ügyfélszolgálatot szóban felhív, közben 15 percig zenét hallgat...) Ugye nem ezt a rémálmot kell majd ezekkel is végigcsinálni ?

  6. Azt megtaláltam, hogy mennyi lehet a protokolbóé eredő potenciális válaszidő egy NB-IOT rendszerben, ez elég tág határok között lehet elméletben, https://www.netmanias.com/en/post/blog/12609/iot-nb-iot/nb-iot-data-rates-and-latency e cikk szerint Uplink irányban: 141 ms - 45 sec között Downlink: 26 ms - 23sec.
   a kérdésem az lenne, hogy aki már használta, az mit tapasztalt, mi a jellemző érték a gyakorlatban ?

  7. eSIM -et lehet kérni ? Nem annyira a helyigény miatt, hanem hogy ne babrálja az ügyfél, "Jé, itt egy SIM kártya, kipróbálom a telefonomban..." 🙂

  8. Érdemes két szabványt is támogató NB-IOT és eMTC modulban gondolkodni Pl. SimCom SIM7000E ez tudja mindkét szabványt Várható az eMTC szolgáltatás bevezetése Magyarországon? • @matrix Szia!
  Sikerült választ kapni a kérdéseidre? Engem is érdekelne, hogy miket tudtál meg. 🙂